54526-israil.jpg

İsrailli uzman Hizbullah'ın İsrail'i 72 saat içinde yaşanmaz hale getirebileceği konusunda uyardı

Hizbullah, İsrail'in Lübnan'ı işgal etmeye karar vermesi durumunda İsrail'in elektriğini ve diğer altyapısını tahrip edebilecek 100.000'den fazla roket ve füzeye sahip.

21 Haziran 2024 Cuma
İNTİZAR - Haaretz gazetesinin 21 Haziran tarihli haberine göre İsrail'in elektrik şebekesi, Hizbullah'ın 72 saat sonra ülkeyi "yaşanmaz" hale getirebilecek bir saldırısına karşı savunmasız durumda.
 
İsrail'in elektrik sistemlerini hükümet adına yöneten ve denetleyen bir şirketin CEO'suna göre İsrail, Hizbullah'la yapılacak ve muhtemelen ülkenin elektrik altyapısını hedef alacak bir savaşa tamamen hazırlıksız.
 
"Gerçek bir savaşa hazır değiliz. Benim gözümde bir hayal dünyasında yaşıyoruz," diyor İsrail Bağımsız Sistem Operatörü Noga'nın başkanı Shaul Goldstein.
 
Goldstein bu yorumları, Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (INSS) tarafından güneydeki Sderot kentinde düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada dile getirdi. Goldstein, İsrail'in 72 saat elektriksiz kaldıktan sonra "yaşanamaz" hale geleceğini söyledi. "Tüm altyapımıza, optik fiberlere, limanlara bakınca - ve hassas konulara girmeyeceğim - iyi bir noktada değiliz."
 
"Nasrallah İsrail'in elektrik şebekesini felç etmeye karar verirse, telefonu kaldırıp [teknik olarak] İsrail'inkiyle aynı olan Beyrut'un elektrik şebekesinin başındaki kişiyi araması yeterli." Goldstein sözlerini şöyle sürdürdü: "İşin iyi tarafı, İsrail Elektrik Şirketi'yle birlikte çalışarak korumaya çok yatırım yaptık."
 
Perşembe günü Reuters, Hizbullah'ın çeşitli tip ve menzillerde 150.000'den fazla füze ve rokete sahip olduğunu belirtti.
 
Hizbullah, hassas füzeler, insansız hava araçları ve tanksavar, uçaksavar ve gemisavar füzeleri de dâhil olmak üzere İsrail'in tüm bölgelerini vurabilecek roketlere sahip olduğunu söylüyor.
 
İsrail ve Hizbullah son günlerde giderek daha düşmanca tehditler savuruyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, savaş durumunda Celile'nin işgalinin "hala masada" olduğu uyarısında bulundu.
 
ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanı İsrail doğumlu Amos Hochstein, gerilimin arttığı şu günlerde İsrail ve Lübnan'a gitti.
 
Hochstein İsrail'de Başbakan Benyamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Knesset muhalefet lideri Yair Lapid ve eski savaş kabinesi üyesi Benny Gantz ile bir araya geldi.
 
Haaretz, Hochstein'in Hizbullah'la savaşın İran'ın İsrail'e geniş çaplı bir saldırısına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunduğunu ve bu saldırının Hizbullah'ın Lübnan'dan açacağı olası geniş çaplı ateşle birlikte İsrail savunma sistemlerinin püskürtmekte zorlanacağı türden olabileceğini yazıyor.
 
İsrailli liderler aylardır, Hizbullah'ın 200.000 kadar yerleşimciyi tahliyeye zorlayan kuzeyden saldırılarını durdurmaması halinde Gazze'nin yıkımını Lübnan'a "kopyala-yapıştır" yapmakla tehdit ediyor.
 
Çarşamba günü İsrail ordusu, Kuzey Komutanlığı'nın Lübnan ile savaş için operasyonel planları onayladığını duyurdu.
 
Hizbullah'a bağlı Lübnanlı milletvekili ve sözcü İbrahim Musavi bu hafta başında yaptığı açıklamada İsrail'in geniş çaplı bir savaş istemesi halinde İslami direnişin hazır olduğunu söyledi.
 
"Lübnan'a gelmek istiyorlarsa buyursunlar gelsinler. Biz onları bekliyoruz. Arapça'da dedikleri gibi, ehlen ve sehlen" dedi.
 
İsrail'in Gazze'deki savaşı yönetmekte zorlandığına dikkat çeken Musavi, İsrail'in Lübnan'a çok daha zor bir işgal başlatacak askerleri nereden bulacağını sordu.
 
"Gazze'de kendilerini idare edemiyorlar ve buraya mı gelmek istiyorlar? Gazze'de savaşmıyorlar. Sadece bombardıman yapıyorlar ve insansız hava araçları gönderiyorlar ama gelirlerse, onları heyecanla bekliyor olacağız. Onların hayal bile edemeyeceği hazırlıklar yaptık" diye ekledi. 
 
Kategorideki Diğer Haberler
Öne Çıkan Haberler
İktibaslar